Volwassenenonderwijs MBO: nooit uitgeleerd

« Terug Start

Vergroot de kans van slagen voor je autorijbewijs

Gepost op

Wanneer je zestien jaar en zes maanden bent kan je les nemen voor je autorijbewijs. Wat je reden ook is om je rijbewijs te halen, autorijles is een dure bezigheid, hierom kan je jezelf het beste goed voorbereiden om met weinig lessen toch aan een rijbewijs te komen.

Hoe kies je een rijschool?

De meest eenvoudige en voor de hand liggende eerste stap is je kennissen vragen wat hun ervaring is met autorijles. Wellicht heb je al van familie en vrienden gehoord welke rijscholen je kan overwegen. De informatie die je vrienden en familie je geven is van belang, maar moet niet doorslaggevend zijn. Het is niet zozeer een kwestie van wantrouwen, maar eerder van gezond verstand om diverse bronnen te raadplegen voordat je een keuze maakt. Om een objectief beeld te vormen doe je er goed aan om het slagingspercentage van verschillende rijscholen door te nemen. De statistieken van alle rijscholen over de slagingspercentages staan op de website van het CBR. Wanneer je de aangeraden rijscholen van je kennissenkring hebt gecheckt via het CBR, dan kan je voor je gemoedstoestand, nagaan of de rijschool is aangesloten bij een branchevereniging.


Van autorijles naar je rijbewijs

Wanneer je tot een geschikte rijschool bent gekomen, dan begint het echte werk. Voor de meeste mensen geldt dat het besturen van de auto niet zo'n groot probleem is. Het gene wat het probleem oplevert is het besturen van de auto in combinatie met de verkeersregels. Om je rijbewijs te halen is het verplicht om je theorie-examen te behalen. Tijdens je eerste praktijklessen let de rijinstructeur op het verkeer. Vanzelfsprekend is het de bedoeling dat je dat zelf overneemt op termijn. De meest eenvoudige wijze hiervoor is dan ook dat je de verkeersregels kent. Om je rijbewijs snel te halen kan je het beste je theorie-examen zo snel mogelijk halen. De wijze waarop je jouw theorie haalt is niet voor iedereen hetzelfde; ben je een zelfstandige leerling, dan is online theorie de oplossing. Heb je meer moeite met leren, dan kan theorieles bij de rijschool beter bij je passen. Wanneer het lessen erg goed gaat en je hebt je theorie, dan biedt de tussentijdse toets nog extra zekerheid voor je het rijexamen doet. Bij de tussentijdse toets krijg je het gevoel dat bij het praktijkexamen hoort. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, dan heb je daarvoor vrijstelling bij het gewone examen. Daarnaast heb je het gevoel van het examen te pakken. Ging het toch niet zo goed? Dat geeft niet zoveel: je weet immers wat de verbeterpunten voor het examen zijn.

Tip: Energy Traffic Education voor Zwolle


Delen