Volwassenenonderwijs MBO: nooit uitgeleerd

« Terug Start

Beginnen op het MBO

Gepost op

Eindelijk ben je geslaagd en kan je gaan studeren. Je hebt een VMBO diploma behaald, dus nu kan je naar het Middelbaar Beroeps Onderwijs, oftewel het MBO. Deze is onderverdeeld in vier niveaus van 1 t/m 4. Bijpassend aan het niveau waarop je je middelbare schooldiploma hebt behaald, kan je een opleiding kiezen op het juiste niveau. Mocht je daar later nog interesse in hebben, kan je altijd nog een niveau hoger gaan studeren na het afronden van je opleiding. Na een MBO 4 opleiding kom je in aanmerking om vervolgens door te gaan studeren aan het HBO. Doorstuderen is natuurlijk niet verplicht, want ook een MBO opleiding geeft al een goede basis op de arbeidsmarkt.

Soorten opleidingen

Wie gaat studeren aan het MBO heeft geruime keuze uit verschillende vakken. Een niveau 2 en 3 opleiding zijn vaak opleidingen voor mensen die graag met hun handen werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan groenmedewerker, kinderdagopvang en in de zorg. Er zijn zo veel keuzes dat er voor iedereen wel wat bij is. Bij een niveau 4 opleiding kom je al snel meer terecht voor leidinggevende functies. Ook de duur van de opleidingen verschillen op deze niveaus. Je kunt het beste natuurlijk even goed navraag doen bij de opleiding van je keuze, maar vaak is het zo dat een niveau 2 opleiding één jaar duurt, niveau 3 twee jaar en niveau 4 drie jaar. Per opleiding kan hier nog veel verschil in zitten. Heb je al een eerdere opleiding gedaan, of bepaalde ervaring? Dan kan het zijn dat je je opleiding kan versneller. Dit moet je natuurlijk met de desbetreffende opleiding overleggen. Tijdens je opleiding ben je ook verplicht tot het lopen van stage in je vakgebied. Als je een opleiding volgt voor kapster moet je je stage bijvoorbeeld doorlopen in een kapsalon. Daar horen ook betreffende opdrachten bij die je moet uitvoeren.

Als volwassenen naar het MBO

Ook als volwassenen is het mogelijk om een beroepsopleiding op te volgen. Dit kan je voltijd of ook wel deeltijd doen. In dat laatste geval is het goed te combineren met je baan en eventuele gezin. Er zijn een aantal scholen die speciaal voor volwassenen onderwijs geven. Tevens is het tegenwoordig natuurlijk ook mogelijk om een thuisopleiding te volgen. Vaak is het ook dan noodzakelijk om stage te lopen om je diploma te mogen volgen. Twijfel je of jij opleiding nog wel wordt gegeven als een bbl opleiding? Op bijvoorbeeld de website van het Deltion college zijn er een heleboel te vinden.


Delen